Rózsa Vendégház, Erdei Iskola és Turistaszálló

23 férőhelyes szálláshely, jó adottságokkal, a Mátra dél-nyugati határánál. Erdei iskola, táborok, kézműves foglakozások

Bemutatkozás:

Rózsaszentmárton Magyarország északi részén, a Mátra dél-nyugati határán fekvő település. A hegyek kivételes fekvésű falucskát szegélyeznek. Bármely irányból érkezünk is a falu határán körben végighúzódó magaslatra, csodálatos látvány tárul szemünk elé.

A VENDÉGHÁZ:

A falu központjában található a RÓZSA VENDÉGHÁZ épülete, mely kiváló helyszíne az erdei iskola programoknak, osztálykirándulásnak, táboroknak, ifjúsági és felnőtt csoportok „lélekpendítő” együttlétének, baráti találkozóknak, továbbképzéseknek, konferenciáknak, a kézműves mesterségek oktatásának országosan ismert és elismert oktatóbázisa.
23 fő részére fogadóképes (egy 3 ágyas, két 6 ágyas, egy 8 ágyas szoba), van mód 3 db pótágy elhelyezésére is. Az épületben van társalgó, jól felszerelt teakonyha, női és férfimosdó zuhanyzóval, WC. Az udvaron parkolási lehetőség, tűzrekóhely, szabadtéri játékok (ping-pong asztal, lengőteke, streetball), asztalok, padok, székek.


ERDEI ISKOLA: LEHÓCZKY JÁNOS DÍJJAL KITÜNTETETT ERDEI ISKOLA SZOLGÁLTATÓ

A RÓZSA VENDÉGHÁZ és a szakmai programot biztosító Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület szakmai csapata azoknak a pedagógusoknak és szervezőknek figyelmébe ajánlja lehetőségeit, akik Erdei iskola programjaikhoz keresnek megfelelő helyszínt. Kínálatunk szervesen illeszthető az iskolai tantervhez, a fejlesztő, ismeretnyújtó, kreatív gondolkodásra nevelő pedagógiai elvárásokhoz. Igény szerint segítünk a heti program összeállításában, közreműködünk a foglalkozások vezetésében, de fogadunk kész munkatervvel érkező osztályokat is

Programajánlatunk:
- Kézműves műhelyek: szövés-fonás, kosárfonás, fazekasság, tűzzománc-készítés, batikolás, nemezelés, filcmunkák, gyöngyfűzés, virágkötészet, mézeskalács-készítés, bőrözés, csuhézás, textiljáték-készítés, szalvétatechnika
- Egészséges életmód és táplálkozás
- Méhészet: a méhek életmódja, méhészeti eszközök, mézkóstoló, stb.
- Gyalogtúrák: Kopasz-hegy, Somlyó (tanösvény), Széleskö, Szücsi (Bajza-ház)
- Mezőgazdasági ismeretek: Családi tehenészet, Munkálatok a földeken, Szőlőművelés, borászat, Nagyüzemi, egyéni gazdálkodó állattenyésztési, növénytermesztési technológiájának megismerése
- Vizes élőhelyek élővilága: növények és állatok megfigyelése, kémiai és biológiai vízvizsgálat
- Védelem nem védett és védett területeken, veszélyezettségi, védettségi kategóriák, védett növények és állatfajok...
- Talaj-és kőzetismeret, talajfelszíni formák, geológia ismeretek
- Lovaglás, íjászat: lóval való ismerkedés, lovaglás, íjászat a Rőnai Lovasudvarban
- Falukutatás: hagyományok, nevezetességek, mai életformák és közösségek, múlt és jelen összevetése
- Honismeret, néprajz: Tájház látogatás
- Bányászat: Bányamúzeum megtekintése
- Kirándulás:
„Nézd meg az ország tetejét": Gyöngyöspata, Gyöngyös (Mátra Múzeum) - Mátrafüred (erdei kisvasúttal) - Sástó (csónakázótó, kilátó) - Kékestető (igény szerint, vissza gyalogtúra Sástóra, Mátrafüredre)
„Palócföldi barangolás": Szirák - Hollókő - Szécsény - Salgótarján
Mátra alja-Bükk: Gyöngyös - Abasár - Feldebrő - Eger - Szilvásvárad
Hatvan - Aszód (Petőfi Múzeum) - Gödöllő (Grassalkovich Kastélymúzeum) - Budapest (városnézés)

TÁBOROK:
Kézműves tábor, Versmondó tábor, Természetjáró tábor, Mesekéz tábor, Varázslatos Műhelyek, Kosárfonó tábor, Mátyás tábor


KÖRNYÉK, PROGRAMLEHETŐSÉGEK:

A községet szegélyező hegyek kiváló vulkáni talaja és csodálatos déli fekvése miatt Rózsaszentmárton a Mátraaljai Történelmi Borvidék szőlőtermelő településeinek nyugati kapuja.
A falu volt a Mátraaljai lignitbányászat bölcsője. A bányász múlt emlékeit a Bányászati Emlékház őrzi. A Faluházban a régi falusi tárgyakkal, néprajzi értékkel, hagyományokkal találkozik a látogató.
A település látnivalói közül kiemelkedik a Millenniumi Rózsakert és Sebestyén Sándor szobrászművész alkotása, a Szent István szobor.
Igen gazdag a település rendezvénynaptára: tavasszal az „Ébredő természet túra” vonz sok érdeklődőt, májusban a Bányász zenekarok és mazsorett csoportok színes felvonulása, júniusban a Mátrai Múzeumok éjszakája, július elején a Rózsai Zenei Napok, augusztusban a Rózsa Napok, szeptemberben a Bányász nap, Vadrózsa és a Bajza túra, novemberben Márton napi búcsú, decemberben a Borbála Nap, Mikulás túra.




vissza a kereséshez >>





A képek rákattintással kinagyíthatók

Elérhetőségek:

Cím:

3033 Rózsaszentmárton, Kölcsey út 80.   térkép>

Telefonszám:

06/37/384-661, Mobil: 06-20-9685-791

Fax szám:

E-mail cím:

tothistvan@gyermeklancfu.hu

Weboldal(ak):